VERFROLLER KIEZEN

Verven is iets wat elke klusser moet kunnen. Een belangrijke succesfactor is dat je de juiste verfroller gebruikt.

Verfroller kiezen
Om grote oppervlakken, zoals plafonds en muren te schilderen, is een verfroller het meest geschikt. Je kan in korte tijd een groot oppervlak behandelen. De randen werk je het liefst wel af met een platte kwast. Kijk bij de aanschaf van een verfroller op de verpakking om te weten voor welk verftype de roller geschikt is. Eigenlijk is het beste een rol (met uitzondering van de mohairroller) alleen te gebruiken in combinatie met verf op waterbasis. Een rol die voor het aanbrengen van verf op oliebasis is gebruikt, kan je moeilijk schoon krijgen en zal je moeten vervangen na gebruik.

Tip: moet je een verfklus zelfs onderbreken, maak de roller dan niet schoon, maar bewaar hem in een goed afgesloten plastic zak. Je kan de roller zo gemakkelijk twee dagen bewaren en daarna gewoon verder verven.

Vachtroller
Deze roller uit echt schapenvacht (synthetisch vacht kan ook) staat geboekstaafd als de beste verfroller die er is. Je kan kiezen tussen gladde, half-dikke en dikke vachtrollers. Hoe ruwer het te beschilderen oppervlak, hoe dikker de vacht moet zijn voor een goed eindresultaat. Om een gevel te verven kies je dus voor een dikke vachtroller.

Miniroller
Kleine verfroller die vooral geschikt is om houten oppervlakken sneller te bewerken dan je met een kwast zou kunnen.

Mousse-/schuimroller
Een veel gebruikte, goedkopere verfroller, geschikt voor uiteenlopende verfklussen. Hoe fijner de oppervlaktestructuur, hoe fijner het resultaat.

Mohairroller
Deze roller van geitenhaar wordt ook wel lakroller genoemd en is de beste keuze voor het aanbrengen van satijnverf en eikel-en hoogglansverf. Dit komt omdat de mohairroller niet drupt en geen strepen van haren achterlaat op de delicate verflaag. Voor een optimaal resultaat is het wel belangrijk dat je het oppervlak vooraf goed zuiver maakt.

Effect-van structuurroller
Een effect-van structuurroller beschikt over een speciale structuur die een effect teweeg brengt in de verf. Gebruik deze roller wel in combinatie ontmoet effectverf.

Bron: Livios.be