NIEUWS

Verfroller kiezen

VERFROLLER KIEZEN

Verven is iets wat elke klusser moet kunnen. Een belangrijke succesfactor is dat je de juiste verfroller gebruikt.

Verfroller kiezen
Om grote oppervlakken, zoals plafonds en muren te schilderen, is een verfroller het meest geschikt. Je kan in korte tijd een groot oppervlak behandelen. De randen werk je het liefst wel af met een platte kwast. Kijk bij de aanschaf van een verfroller op de verpakking om te weten voor welk verftype de roller geschikt is. Eigenlijk is het beste een rol (met uitzondering van de mohairroller) alleen te gebruiken in combinatie met verf op waterbasis. Een rol die voor het aanbrengen van verf op oliebasis is gebruikt, kan je moeilijk schoon krijgen en zal je moeten vervangen na gebruik.

Tip: moet je een verfklus zelfs onderbreken, maak de roller dan niet schoon, maar bewaar hem in een goed afgesloten plastic zak. Je kan de roller zo gemakkelijk twee dagen bewaren en daarna gewoon verder verven.

Vachtroller
Deze roller uit echt schapenvacht (synthetisch vacht kan ook) staat geboekstaafd als de beste verfroller die er is. Je kan kiezen tussen gladde, half-dikke en dikke vachtrollers. Hoe ruwer het te beschilderen oppervlak, hoe dikker de vacht moet zijn voor een goed eindresultaat. Om een gevel te verven kies je dus voor een dikke vachtroller.

Miniroller
Kleine verfroller die vooral geschikt is om houten oppervlakken sneller te bewerken dan je met een kwast zou kunnen.

Mousse-/schuimroller
Een veel gebruikte, goedkopere verfroller, geschikt voor uiteenlopende verfklussen. Hoe fijner de oppervlaktestructuur, hoe fijner het resultaat.

Mohairroller
Deze roller van geitenhaar wordt ook wel lakroller genoemd en is de beste keuze voor het aanbrengen van satijnverf en eikel-en hoogglansverf. Dit komt omdat de mohairroller niet drupt en geen strepen van haren achterlaat op de delicate verflaag. Voor een optimaal resultaat is het wel belangrijk dat je het oppervlak vooraf goed zuiver maakt.

Effect-van structuurroller
Een effect-van structuurroller beschikt over een speciale structuur die een effect teweeg brengt in de verf. Gebruik deze roller wel in combinatie ontmoet effectverf.

Bron: Livios.be

Keurmerk schilderwerk

KEURMERK SCHILDERWERK

Goed schilderwerk is het behoud van een plezierjacht. Tot voor kort was het niet mogelijk dit schilderwerk onafhankelijk te laten controleren. Het JachtSchilderKeur, een nieuwe dienst voor de pleziervaart, brengt hierin verandering. Jachtschilder keurmeester Mark Houkes verricht sinds dit jaar onafhankelijke keuringen op schilder- en spuitwerk van pleziervaartuigen. De keurmeester beoordeelt of het er netjes uitziet en geen doffe plekken vertoont. Ook gaat hij na of er vaktechnisch goed werk is geleverd. ,,Slecht schilderwerk biedt na vier jaar al geen goede bescherming meer”, aldus Houkes. De bevindingen worden vastgelegd in een keuringsrapport. Hoofdoel van de keuring is het voorkomen dat jachteigenaren voor onverwachte verassingen komen te staan.

Gebruikerstips

GEBRUIKERSTIPS

TIP 1:
Na het verven van een eerste laag op plafonds / muren met waterverf, rol ik mijn verfrol steeds in vershoudfolie (etenswaren). Zo moet ik mijn rol niet meer uitwassen en zo heb ik ook geen verlies van verf. Voor de volgende laag In dezelfde kleur is de verfrol onmiddellijk klaar voor gebruik. (Peter de Pauw)

TIP 2:
Om uw verfrol te reinigen bij het einde van het werk. Neem een steekmes en schraap de resterende verf rondom de rol en zet het terug in de verfpot. U zult verbaasd zijn hoeveel verf u recupereert. Daarna nog de rol uitspoelen onder de kraan. (Wilfrid Vernest)

TIP 3:
Als je Verschillende zaken Moet lakken en je hebt meer dan 1 dag van Zelfs weken werk. Vul een emmer met water, steek de borstel van de rol onder water en deze drogen niet uit. Wil je ze de volgende keer gebruiken, neem een doek en veeg met een paar bewegingen van het water er gewoon uit. Ik gebruik altijd ronde borstels en daar gaat het echt perfect mee. Je maakt met je duim een Wijsvinger nl – O – Samen met de doek en je steekt de borstel erdoor, Knijp een beetje en het water is eruit. (Benny Henckaers)

TIP 4:
Als je een verfrol wil bewaren om later opnieuw te gebruiken voor Dezelfde verf, moet je sterven niet uitwassen. Je stopt hem gewoon in een plastiek (winkel) zakje en draait het zakje goed dicht rond de staal. Zelfs Tot Enkele maanden later heb je Nog een vochtige borstel waarmee je perfect kan verder schilderen! (Nele Van Impe)

TIP 5:
Om uw verfbakje nooit meer te Moeten uitspoelen na het verven: zijn er papierfolie inch Na het verven verwijder je gewoon de folie met de overgebleven verf en het bakje weer is goed. (Een Beernaert)

TIP 6:
Als je gaat verven Met een rollertje heb je ook een verfbakje nodig om het teveel aan verf uit te strijken. Alvorens de verf in het bakje te Gieten, bekleed je het eerst nog met aluminiumfolie. Na de verfklus vouw je de 4 hoeken van de folie samen en gooi je de prop bij het KGA in de container. Je bakje blijft zo goed voor een volgend werkje, zonder thinner, white spirit van andere reinigingsmiddelen te gebruiken. Hetzelfde zilverfolie kan je ook gebruiken om vlug iets mee af te dekken, Zoals een deurklink, plafondspotjes en andere dingen die je liever niet wil demonteren Vóór het verven. Een beetje afplaktape aan de basis en verder kneed je het Zilverpapier om het voorwerp. Tot slot kan je tijdens de pauze tussen 2 verfklussen de verfborstel gedurende beperkte tijd omwikkelen met folie tegen het uitdrogen. (Krista Steegmans)

TIP 7:
Het kan heel vervelend zijn om na het verven nog de verfborstels van de rollen te Moeten uitwassen. Berg deze gewoon op in een goed afgesloten plastic zak en je borstels van de rollen zullen niet uitdrogen! Bespaart je heel wat tijd! (Anja Matthys)

TIP 8:
Veel klussers vinden verfrollen uitspoelen een vervelende KARWEI, maar om dit heel makkelijk klusje op te knappen kan je je verfrol op een stok zetten in de tuin en in het gras zetten, als je dan met je tuinslang op de rol spuit, wordt deze zo goed als nieuw, wat ook een mooi voordeel is …. de Haartjes van de Bostel blijven mooi rechtopstaan en blijft deze pluisvrij (Günther Descheemaecker)

TIP 9:
Ook een hekel aan verfborstels uitwassen? Nochthans is dit heel eenvoudig. Vul een potje met wit Spiritus. Zet deze in een emmer. Vervolgens steek je de vuile verfborstel in uw boormachine. Dop ook deze in de Witte Spiritus. Daarna laat je de boormachine in de Emmer draaien (uitzwieren). U zult het merken; alle verf wordt uit de Borstel gezwierd. De borstel is bovendien droog en zacht terug. (Willy Aerts)